Kolekcionar vatrogasnog znakovlja

DAMIR MARENIĆ

O MENI

 

damirDobro došli u moj vatrogasni svijet, svijet vatrogasnih eksponata koji ja zovem mdr@nger collection. Rođen sam 14.studenog 1961. godine u Samoboru. Član sam Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Nedelja od 1978. godine i kroz te godine obavljao sam funkcije dozapovjednika društva te tajnika na kojoj funkciji ostajem 20 godina. U periodu od 2009. - 2013. vodio sam VZG Svetu Nedelju kao njezin predsjednik.2017. sam izabran za predsjednika DVD Sveta Nedelja.
 
Dobitnik sam brojnih priznanja, među kojima sam 2004. bio izabran za prvog vatrogasca godine u VZG Sveta Nedelja. Nositelj sam brončane, srebrne i zlatne medalje, te brončane i srebrne plamenice. Idejni sam autor današnjeg amblema Društva, koji je izrađen 1995. godine, te uz Roberta Radoševića i Marija Švigira jedan od autora Monografije društva povodom 80 godina djelovanja i rada. Voditelj sam ekipe koja je osvojila brojna priznanja, a i sam sam nastupao kako u "A" ekipi tako i u "B" ekipi, poznatijoj kao "Stari Šišmiši".
 
Kolekcionarstvom sam se počeo baviti 2011. godine i do sada u kolekciji imam blizu 4000 eksponata, od našitaka, monografija, zastavica, značaka, medalja, bedževa do modela vatrogasnih vozila. Pripremio sam i dvije samostalne izložbe u vatrogasnom domu DVD Sveta Nedelja ....
U temeljima organizirane zaštite od požara u Hrvatskoj stoljetna je tradicija suprotstavljanja požaru i drugim elementarnim nepogodama. Hrvatsko dobrovoljno vatrogastvo, kao bitna sastavnica hrvatske protupožarne zaštite, bilježi na stranicama svoje slavne prošlosti 150 godina neprekidnog rada Prvoga hrvatskoga dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu i 140 godine rada Hrvatske vatrogasne zajednice, stožerne organizacije cjelokupnog hrvatskog vatrogastva.
 
Kroz svu tu povijest dodijeljena su brojna priznanja, medalje, spomenice, izrađene su brojne značke, zastave društava, zajednica. Kako se mijenjao sistem uređenja društva od monarhije pa do samostalnosti Republike Hrvatske tako su se mijenjala i priznanja, a početkom 90-tih zaustavlja se tj. skoro nestaje izrada vatrogasnih značaka, ali se pojavljuju našivci ili - kako se nekada reklo - amblemi (eng.patch). Istinski vatrogasni kolekcionari slobodno se mogu nazvati i čuvarima vatrogasne baštine.
 
U Hrvatskoj su nadaleko poznati i godinama u tome kolekcionari kao što su Damir Trinajstić, Josip Peček, Rene Raymond Gulin, Mato Samardžić, Željko Balat, Marijan Bobeta, Nedeljko Baruškin, Ivica Filip, Žejko Šiptar te sigurno jedna od veličina a sada pokojni Vlado Šoštarić. Drago mi je da sam se našao u tom društvu istinskih zaljubljenika vatrogasne memorabilije.

Contact Us


Freephone: +1 800 559 6580
Telephone: +1 959 603 6035

Follow Us


  

Copyright © 2017 Damir Marenic